Het belang van jouw slaapchronotype!
Sta jij doorgaans vroeg op en ga je ook weer vroeg naar bed of ben je juist actief tijdens de late uurtjes en draai je liever een paar keer om wanneer de wekker afgaat? Het circadiaans ritme zorgt bij eenieder van ons ervoor dat wij een gezond dag/nachtritme hebben. Deze is echter niet bij iedereen hetzelfde. In dit blogartikel kom je erachter wat chronotypes zijn, tot welke groep jij behoort en wat je ermee kunt doen om je dag/nachtritme te verbeteren zodat je optimaal gebruik maakt van je energie!
Nu je weet tot welk slaapchronotype jij behoort kun je gaan experimenteren met de indeling van je dag. Houd goed rekening met je slaapcondities, je energiepieken en de tijd waarop je naar bed gaat. Nu weet je het belang van jouw slaapchronotype!
Wat is een slaap chronotype?
We zijn als mensen onderworpen aan een hoop automatische biologische processen, waaronder het zogenaamd circadiaans ritme. Dit is een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer 24 uur duurt. Men spreekt daarom ook wel van het dag-en nachtritme. Bij iedereen is dit ritme anders. In zijn algemeenheid kunnen we echter 4 verschillende slaap chronotypes onderkennen.Welke slaap chronotypes zijn er?
Er bestaan globaal 4 verschillende slaap chronotypes. Deze chronotypes hebben over het algemeen bepaalde kenmerken waardoor je jezelf (of iemand anders) gemakkelijk kunt identificeren als een van de types. Hieronder lees je de verschillende slaap chronotypes met de daarbij behorende korte kenmerken:- Dolfijn (Over het algemeen zeer lichte slapers. Deze groep heeft vaak te maken met slapeloosheid)
- Leeuw (Dit zijn de zogenaamde ‘early birds’. Ze zijn vroeg uit de veren en zijn het meest actief in de ochtend of vroege middag)
- Beer (Deze groep beslaat het grootste gedeelte van de samenleving. Ze hebben over het algemeen een volle 8 uur slaap nodig en hun interne klok volgt daarbij het ritme van de zon)
- Wolf (Dit zijn de echte nachtbrakers. Ze worden moeilijk ’s ochtends wakker en zijn het meest actief in de avond wanneer de rest slaapt.)
Het ideale dag- en nachtritme per chronotype
Wanneer rekening wordt gehouden met ieder’s circadiaans ritme zijn we meer productief, energiek, fit en gelukkig. Het is daarom erg belangrijk om je dag zo goed mogelijk te plannen aan de hand van jouw specifieke energiepieken. Ben je bijvoorbeeld een beer, dan kun je het best tussen 10:00 en 12:00 de moeilijkste taken uitvoeren. Je bent dan namelijk het meest productief. Tussen 15:00 en 16:00 is je hand-oog coordinatie op zijn best. Gebruik deze tijd daarom dan ook om te organiseren. In de afbeelding hieronder zie je hoe je, afhankelijk van je slaapchronotype, je dag optimaal kunt benutten.Optimaliseer je dag- en nachtritme
Wanneer je jouw eigen specifieke circadiaans ritme volgt kun je veel bereiken. Zo zul je niet alleen productiever zijn gedurende de dag, maar je zult ook een fijnere nachtrust ervaren. Echter, het volgen van je specifieke circadiaans ritme is niet genoeg. Wanneer je bijvoorbeeld vaak wakker wordt door een verkeerde slaaphouding, te veel geluid, of door nare dromen heeft het rekening houden met je slaap chronotype weinig nut. Investeer daarom altijd in een matras dat bij jouw lichaam past, optimaliseer je slaapkamer en probeer jezelf te ontzien van stress.Nu je weet tot welk slaapchronotype jij behoort kun je gaan experimenteren met de indeling van je dag. Houd goed rekening met je slaapcondities, je energiepieken en de tijd waarop je naar bed gaat. Nu weet je het belang van jouw slaapchronotype!