Pijn in je schouder na het slapen? Hoe het komt en wat je er aan doet.
Heb je regelmatig last van je schouder bij het opstaan? Pijn in je schouder of pijnlijke schouderbladen na het slapen? In dit blogartikel leggen we uit waar mogelijke oorzaken zijn en hoe je het kan voorkomen.
Last van je schouder
Schouderklachten kunnen om tal van redenen ontstaan. Enkele veelvoorkomende oorzaken van een pijnlijke schouder zijn:- Overbelasting van het schoudergewricht
- Breuk, verstuiking, scheuring of kneuzing
- Ontsteking
- Knelling van de zenuwen
Pijn in schouder na het slapen
De laatste van voorgaand rijtje, de beknelling van de zenuwen, kan veroorzaakt worden door een verkeerde lichaamshouding. Wakker worden met pijn in de schouder of tussen de schouderbladen is dan zeer waarschijnlijk te wijten aan een slechte slaaphouding, een verkeerd kussen of een >>slecht matras>>.
Oorzaak #1: Verkeerde slaaphouding
Af en toe wakker worden met een stijve nek kan natuurlijk altijd eens gebeuren. Houdt het echter aan, dan kan dit op de lange termijn ernstige lichamelijke klachten tot gevolg hebben.Word je vaak wakker met een stijve nek of ernstige schouderklachten, dan is het een goed idee om eerst eens te kijken naar je slaaphouding.
Volgens veel onderzoekers is op je rug slapen, met de armen langs het lichaam, de beste houding. Op deze manier wordt de bloedsomloop en wervelkolom nergens afgekneld, blijft de rug in zijn natuurlijke houding en kan het lichaam zich ontspannen. Een bekend nadeel is wel dat de kans op snurken toeneemt.
Tip: Ben jij een buikslaper of zijslaper? Probeer jezelf dan eens aan te leren om op je rug te liggen en analyseer of dit de situatie verhelpt. Je klachten zullen niet na één nacht over zijn, geef het dus wel een tijdje de kans.
Oorzaak #2: Verkeerd matras en kussen
Ligt het niet aan je slaaphouding, dan is de kans groot dat je op een slecht matras of verkeerd kussen ligt.Het is belangrijk om een matras te kiezen dat past bij je lengte, breedte en gewicht. Zo hebben zwaardere mensen een harder matras nodig en minder zware mensen een matras dat meer meegeeft. Maar een goed matras biedt ook de verschillende lichaamsdelen de ondersteuning die het nodig heeft. Dit is een erg persoonlijke kwestie.
Het juiste kussen voor jouw situatie heeft weer met de hardheid van je matras te maken. Harde matrassen moeten een wat hoger kussen hebben en een zachter matras een zachter kussen.
Is deze combinatie niet goed, dan kan beknelling van de zenuwen ontstaan. Dit zal onder andere resulteren in pijn in de schouder en tussen de schouderbladen na het slapen.
Een matras dat bij jou past
Een matras dat niet bij je past, kan pijn in de schouder en pijnlijke schouderbladen bij het opstaan veroorzaken. Gelukkig zijn deze klachten bij veel mensen compleet verdwenen na enkele weken van aanschaf van een matras dat wel aansluit bij de behoeften van hun lichaam.Zaken die belangrijk zijn bij het kiezen van een matras dat bij jou past:
- Lengte - zorg dat je een matras kiest dat langer is dan jijzelf
- Breedte - breder gebouwde mensen moeten een breder matras hebben
- Gewicht - mensen met wat meer gewicht, hebben baat bij een harder matras
- Ondersteuning - je verschillende lichaamsdelen hebben ieder een verschillende ondersteuning nodig. Vooral belangrijk zijn de schouder- en heupzones.
- Vocht - ieder mens verliest vocht tijdens het slapen. Ventilatie en/of absorptie is daarom belangrijk voor ieder matras.
Gelukkig is er een oplossing: het Master Matras bestaat uit tien modules, ieder met een verschillende hardheid: van extra hard tot extra zacht. Deze tien modules zijn zo in te delen dat elk deel van jouw lichaam van de juiste hardheid wordt voorzien!