4 gevolgen van slapen op een slecht matras
Gemiddeld slaapt een mens elke nacht 6 tot 8 uur. Dat is een kwart van je leven! Wel zo fijn als dat op een goed matras gebeurd. Ook zijn er vele nare gevolgen en klachten te noemen van slapen op een slecht matras. In dit artikel leggen we er vier uit.
Klachten en gevolgen bij een slecht matras
Je slaapt op een te hard of een te zacht matras of je matras zakt door in het midden? Zorg dan dat je snel op zoek gaat naar een nieuw matras. Anders kunnen met verloop van tijd de volgende klachten opspelen.
1. Rug-, nek- en schouderklachten
De meest voorkomende klachten van een slecht matras zijn rug-, nek- en schouderklachten. Een te hard matras geeft niet genoeg mee op plaatsen waar het lichaam meer druk uitoefent: bij de heupen en schouders. Een zacht of doorgezakt matras geeft daar juist weer teveel mee.Hierdoor kunnen spieren niet voldoende ontspannen, wat zorgt voor klachten in de rug, nek en tussen de schouderbladen bij het wakker worden. Wanneer dit te lang aanhoudt, kan het tot aanhoudende klachten leiden.
Dit soort klachten komen ook veel voor binnen kantooromgevingen. Er worden dan ergonomische bureaustoelen en speciale apparatuur aangeschaft om de problemen te verhelpen. Waarom daar wel en thuis niet? Op je matras breng je dagelijks net zoveel tijd op door als op je werkplek.
2. Tintelingen of slapende handen en voet
Een te hard matras geeft te veel druk aan je heupen en schouders. Hierdoor kunnen bloedvaten bekneld raken, wat de doorbloeding naar handen en benen zal doen verminderen.Om deze reden kan het zijn dat je ‘s nachts wakker wordt met slapende handen, voeten en benen. Niet per se gevaarlijk, maar zeker niet fijn!
3. Hoofdpijn bij het opstaan
Hoofdpijn kan op vele manieren ontstaan: stress, uitdroging door koffie of alcohol, vitaminegebrek, griep, verkoudheid of andere ziektes, enzovoort. Maar wanneer je merkt dat je steeds wakker wordt met hoofdpijn, ligt het wellicht aan je slaapkamer, slaapgedrag of bed.Goed slapen doe je wanneer alle delen van het lichaam ontspannen zijn. Opstaan met hoofdpijn kan komen doordat je een verkeerde slaaphouding aanneemt of doordat je kussen te hoog is.
Maar een te hard matras zorgt er ook voor dat je lichaam niet kan ontspannen. Een matras dat je lichaam op alle plaatsen de gewenste ondersteuning biedt, in combinatie met de juiste slaaphouding is daarom in vele gevallen de oplossing voor opstaan met hoofdpijn.
4. Slaapproblemen
Naast wakker worden met fysieke klachten, kan een slecht matras er ook voor zorgen dat je minder goed slaapt.Doordat je lichaam niet (goed) kan ontspannen, word je niet uitgerust wakker. En omdat je bloedtoevoer en spieren bekneld raken, kan het ook gebeuren dat je ‘s nachts wakker wordt door je slechte matras.
Wat is een goed matras?
Zoals je ziet, kan een slecht matras een hoop vervelende klachten tot gevolg hebben. Gelukkig verdwijnen deze klachten bij veel mensen al na enkele weken van aanschaf van een nieuw matras dat wél goed voor ze is.Maar wat is een goed matras? Dat is per persoon verschillend.
Enkele zaken die belangrijk zijn bij het kiezen van het juiste matras voor jou
- Lengte - zorg dat je matras langer is dan jijzelf bent
- Breedte - breder gebouwde mensen hebben een breder matras nodig
- Gewicht - zwaardere mensen hebben een harder matras nodig
- Ondersteuning - de verschillende delen van je lichaam hebben verschillende ondersteuning nodig. Vooral belangrijk zijn de schouder- en heupzones.
- Vocht - ieder mens verliest vocht in zijn/haar slaap. Ventilatie en/of absorptie is daarom belangrijk om rekening mee te houden.
Het Master Matras biedt uitkomst: het matras bestaat uit tien modules, ieder met een verschillende hardheid: van extra hard tot extra zacht. Deze tien modules zijn zo in te delen dat elk lichaamsdeel van de juiste hardheid wordt voorzien. Benieuwd hoe dat werkt? Lees dan dit eens!